První tranzitující planety v hvězdokupě

27.06.2013 13:51

    Kepler-66 b a Kepler-67 b jsou prvními tranzitujícími exoplanetami, objevenými ve hvězdokupě.

    Ačkoli dalekohled Kepler již exoplanety téměř určitě hledat nebude (alespoň ne tranzitní metodou), stále mají vědci k dispozici mnoho dat, které tento známý lovec exoplanet nasbíral.

    Odhadovaná vzdálenost otevřené hvězdokupy NGC 6811, ve které se obě exoplanety nachází, se pohybuje mezi 2940-3960 světelných let. Tato hvězdokupa patří do souhězdí Labutě. 

NGC 6811 (Credit: Anthony Ayiomamitis)

 

    "Staré hvězdokupy reprezentují hvězdná prostředí, jenž se velmi liší od těch, kde se nachází Slunce a jiné hvězdy, okolo kterých obíhají planety," říká hlavní autor objevu Soren Meibom z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA). "A mysleli jsme si, že planety nemohou vznikat a přežít v tak stresujícím prostředí, jako jsou husté hvězdokupy - zčásti také kvůli tomu, že jsme je po dlouhou dobi nebyli schopni najít."

Planetární systém v hvězdokupě v představách malíře (Credit: Michael Bachofner)

 

    Samotné planety jsou velikostně něco mezi Zemí a Neptunem - odhadovaný poloměr obou planet se pohybuje okolo 3 Zemí. Drží tedy také rekord nejmenších exoplanet ve hvězdokupě, jelikož všechny dosud objevené exoplanety, které jsou součástí těchto hvězdných systémů, jsou hmotností srovnatelné s Jupiterem.

 

Zdroj: www.cfa.harvard.edu